Yleisiä kysymyksiä netissä shoppailusta

Miten nettishoppailu oikein hoituu? Vastaukset yleisimpiin nettishoppaajan mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Ennen kuin shoppailee netissä, kannattaa oikeasti perehtyä asioihin kunnolla. Tässä artikkelissa on esiteltynä muutama yleinen kysymys netissä shoppailusta sekä lyhyet vastaukset niihin.

Jos haluat tietää onko verkkokauppa luotettava, tutki sen sivut tarkoin ennen ostotapahtumaa. Löydäthän sieltä ainakin yrityksen perustiedot eli nimen, postiosoitteen, puhelinnumeron sekä sähköpostiosoitteen yhteydenottoja varten? Mikäli sivulla on ilmoitettuna ainoastaan postilaatikko-osoite, pelkkä matkapuhelinnumero tai info-sähkäri, saattaa siinä olla jotakin hämärää, sillä nämä seikat viittaavat siihen, ettei myyjä ehkä halua tulla löydetyksi. Mikäli sinulla on epäilyksiä nettikaupan suhteen, kannattaa etsiä muiden käyttäjien aitoja arviointeja siitä. Netissä on olemassa apuohjelmia, jotka arvioivat nettikaupan luotettavuutta puolestasi ja näyttävät muiden käyttäjien arvioita siitä.

Kaikkein turvallisin ja eniten mielenrauhaa antava tapa on maksaa ostoksesi laskulla sen jälkeen kun olet vastaanottanut tuotteen. Mikäli tällaista vaihtoehtoa ei ole tarjolla, kannattaa tarjota maksutavaksi luottokortti, sillä se antaa asiakkaana sinulle turvaa. Mikäli tilauksen kanssa tulee myöhemmin ongelmia tai kauppa menee konkkaan, pystyt hakemaan rahasi takaisin luottoyhtön välityksellä. Kun siirryt maksamaan verkko-ostoksiasi, muista pitää huoli siitä, että maksuikkuna on suojattu, eli linkkipalkin alussa on kirjaimet https. Tarkista myös että maksusivun nettiosoitteessa on sen kaupan nimi, josta olet kauppaa tekemässä. Jotkin luottoyhtiöt tarjoavat omiakin maksupalveluja, joita on turvallista käyttää.

Suomessa nettikaupan voi peruuttaa 14 päivän kuluessa kaupanteossa ja muuallakin EU-alueen sisällä ainakin 7 päivän ajan. Kannattaa kuitenkin katsoa kaupan ehdoista, että onko virheettömällä tuotteella vaihto- tai palautusoikeutta. Jos ongelmia ilmenee, kannattaa ensimmäiseksi olla yhteydessä myyvään tahoon. Tee kirjallinen valitus ja pidä viestisi asiallisena. Mikäli tästä ei ole apua, voit pyytää apukäsiä Kuluttajaneuvonnasta tai Euroopan Kuluttajakeskuksesta, mikäli olet riitatilanteessa ulkomaisen verkkokaupan kanssa.

Varsinkin Suomen hintatasoon nähden ulkomaisten verkkokauppojen hinnat ovat usein huomattavasti edullisempia, toisaalta toimituskulut voivat lisätä oman osansa hintoihin. Jotkin maat myös käyttävät sellaista tapaa, että verkkokaupoissakin tuotteiden hinta ilmoitetaan verottomana, minkä jälkeen verot lisätään loppusummaan tilauksen loppuvaiheilla. Jos tilaat EU:n ulkopuolelta, huomioi myös mahdollisten tullimaksujen ja muiden verojen vaikutus loppusummaan.

Mikäli verkkokauppa sijaitsee Euroopan Unionin sisällä, sinun ei tarvitse maksaa ostoksistasi tullimaksua. Kun tavara tulee EU:n rajojen ulkopuolelta, saatat joutua maksumieheksi niin tullimaksuihin kuin arvonlisäveroonkin. Tulliprosentti vaihtelee tuotteesta riippuen, se on jotakin noin 3 ja 15 prosentin välillä tuotteen hinnasta. Alle kymmenen euron tulleja ja veroja sinun ei tarvitse maksella ollenkaan. Myöskään esimerkiksi kosmetiikasta ei tarvitse maksaa veroa lainkaan.